Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Älä koske kuolleisiin lintuihin tai linnun ulosteisiin

Suomessa on todettu useita korkeapatogeenisia lintuinfluenssatapauksia (H5N1-tyyppi) luonnonlinnuissa ja turkiseläimissä.

Porvoon kaupungin tunnus.

– Itäisellä Uudellamaalla ei ole vielä todettu yhtään tapausta, mutta on todennäköistä, että sairautta esiintyy luonnonlinnuissa ja varsinkin vesilinnuissa, kaupungin valvontaeläinlääkäri Petronella Jansson kertoo.
Lintuinfluenssavirus tarttuu helposti linnusta toiseen. Virus tarttuu huonosti ihmisiin ja muihin nisäkkäisiin, ja vaatii yleensä, että on ollut läheisessä kontaktissa sairastuneeseen lintuun, linnun ulosteeseen tai ulosteella saastuneeseen materiaaliin tai ympäristöön.
Älä koske kuolleisiin tai sairaisiin lintuihin tai linnun ulosteisiin. Hyvä käsihygienia ehkäisee tartuntaa. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä ja käytä tarvittaessa käsidesinfiointiainetta. Älä anna lemmikkieläinten koskea tai syödä kuolleita lintuja tai linnun ulosteita.
Jos havaitset luonnonlintujen joukkokuolemia, ota heti yhteyttä Porvoon kaupungin valvontaeläinlääkäriin (puh. 0400 692 931) tai kaupungineläinlääkäriin.
– Joukkokuolemana voidaan pitää useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista tulee ilmoittaa eläinlääkärille, valvontaeläinlääkäri Petronella Jansson sanoo.
Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata tai laittaa tiiviiseen muovipussiin ja sekajätteisiin. Lintuun ei tule koskea käsin. Käytä kertakäyttöisiä käsineitä ja pese kädet huolellisesti jälkeenpäin.