Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Elintarvikkeista annettavia tietoja koskevien säännösten tarkoituksena on kuluttajan valistaminen sekä suojaaminen terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta. Elintarvikealan toimija vastaa elintarvikkeesta ilmoitettavista tiedoista. Merkintöjen tulee olla totuudenmukaisia, eivätkä ne saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Suomessa markkinoitavissa elintarvikkeissa on oltava pakolliset pakkausmerkinnät maan virallisilla kielillä eli suomeksi ja ruotsiksi. Vain yksikielisissä kunnissa myytävissä riittää kyseisen kunnan kieli.

Pakattujen tuotteiden lisäksi myös pakkaamattomille tuotteille on merkintävaatimuksia. Vähittäismyyntipaikassa ja tarjoilupaikassa tulee ilmoittaa mm. elintarvikkeen nimi ja allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet.

Lisätietoa pakkausmerkinnöistä

Ruokaviraston sivuilta löytyy lisätietoa elintarvikkeista annettavista tiedoista.

Ruokavirasto on laatinut yrityksille myös Pakkausmerkinnät pähkinänkuoressa – verkkokurssin ja oppaan.

Ruokaviraston sivuilta löytyy lisäksi erilaisia oppaita kuten Pakkausmerkintä opas, jossa löytyy tulkintoja lainsäädännöstä.

Allergiaa ja intoleranssia aiheuttavat aineet

Tietyt lainsäädännön määrittelemät allergioita tai intoleransseja aiheuttavat ainesosat ja tuotteet tulee ilmoittaa aina omilla nimillään ainesosaluettelossa.

Ainesosaluettelossa allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet tulee ilmoittaa selkeästi muusta ainesosaluettelosta erottuvalla tavalla esimerkiksi kirjasinlajilla, kirjasintyylillä tai taustavärillä.

Allergiaa ja intoleransseja aiheuttavista aineista on ilmoitettava sekä pakatuissa että pakkaamattomissa elintarvikkeissa:

  • Gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis, ohra, kaura ja niistä valmistetut tuotteet
  • Äyriäiset ja äyriäistuotteet
  • Kananmunat ja munatuotteet
  • Kalat ja kalatuotteet
  • Maapähkinät ja maapähkinätuotteet
  • Soijapavut ja soijapaputuotteet
  • Maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien)
  • Pähkinät ja pähkinätuotteet
  • Selleri ja sellerituotteet
  • Sinappi ja sinappituotteet
  • Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
  • Rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l kokonaisrikkidioksidiksi laskettuna. Pitoisuudet lasketaan sellaisenaan nautittavaa tai valmistajan ohjeiden mukaan valmistettua tuotetta kohden.
  • Lupiinit ja lupiinituotteet
  • Nilviäiset ja nilviäistuotteet

Tähän allergioita tai intoleransseja aiheuttavien ainesosien luetteloon on muutamia poikkeuksia. Yksityiskohtaisempi luettelo ilmoitettavista allergioita ja intoleransseja aiheuttavista aineista ja tuotteista löytyy elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 liitteestä II

Allergeenien merkitsemisestä lisää Ruokaviraston sivuilla.

Elintarvikkeiden tilapäinen myynti ja pakkausmerkinnät

Kotona tai maatilataloudessa valmistettuihin elintarvikkeisiin, joita myydään tilapäisesti esimerkiksi myyjäisissä tai vastaavissa tilaisuuksissa eikä myynti ole ammattimaista, ei edellytetä elintarviketietoasetuksen mukaisia pakkausmerkintöjä. Jotta kuitenkin asiakkaat saisivat tarvitsemansa tiedot, Ruokavirasto ohjeistaa ilmoittamaan tuotteista elintarviketiedot seuraavalla tavalla:

Pakatut elintarvikkeet

  • Elintarvikkeen nimi
  • Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet
  • Sisällön määrä
  • Valmistuspäivä

Pakkaamattomat elintarvikkeet

  • Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet

Pakkaamattomien elintarvikkeiden osalta allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet voidaan ilmoittaa kuluttajalle myös suullisesti. Tällöin tieto tuotteiden allergeeneista tulee olla helposti kaikkien myyjien käytettävissä.