Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Ruokamyrkytysepäily ja muut valitukset elintarvikkeista

Jos epäilet ruokamyrkytystä, ilmoita tapauksesta. Voit myös ilmoittaa havaitsemistasi puutteista elintarvikkeissa tai elintarvikehygieniassa

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten mikrobeja (bakteereita tai viruksia) tai mikrobin tuottamia toksiineja. Ruokamyrkytyksen tavallisimpia oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Oireiden alkamisnopeus vaihtelee. Toksiinien aiheuttamassa ruokamyrkytyksessä oireet alkavat yleensä muutaman tunnin kuluttua saastuneen ruoan tai veden nauttimisesta. Bakteerien (esim. salmonella, kampylobakteeri) tai virusten (esim. norovirus) aiheuttamat oireet ilmenevät usein vasta 1–5 päivän kuluttua ruokailusta.

Asiakas

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, ilmoita asiasta mahdollisimman pian terveystarkastajalle. Oireita saatuasi mieti, mitä olet syönyt ja säästä mahdollisesti jäljellä oleva ruoka.

Ruokamyrkytysepäilystä kannattaa ilmoittaa heti myös elintarvikealan yritykselle, jotta he voivat ryhtyä viivytyksettä tarvittaviin toimiin. Tarvittaessa terveystarkastaja tekee tarkastuksen elintarvikealan yrityksessä ja ottaa näytteitä.

Jos ruokamyrkytysoireet ovat vakavat tai kestävät yli vuorokauden ota yhteys terveyskeskukseen. Kerro lääkärille, että epäilet vatsataudin aiheutuneen ruoasta tai juomavedestä.

Elintarvikealan toimija

Toimijalla on velvollisuus ilmoittaa terveystarkastajalle ruokamyrkytysepäilytapauksesta. Ilmoitus tulee tehdä viipymättä.

Mikäli epäilyä tuotetta on jäljellä, tulee se säilyttää ja tarvittaessa pakastaa laboratoriotutkimuksia varten. Eri ruokia ei tule yhdistää yhdeksi näytteeksi ja näytemäärän tulee olla riittävän suuri 200-300 g/elintarvike.

Myös veden tai elintarvikkeen aiheuttamasta terveysvaaraepäilystä tulee aina ilmoittaa terveystarkastajalle.

Ilmoituksen teko

Voit tehdä ilmoituksen ruokamyrkytysepäilystä:

sähköisellä lomakkeella

ympäristöterveydenhuollon asiakaspalvelunumeroon arkisin klo 9–12

sähköpostitse

Porvoon ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueeseen kuuluu Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo. Muiden valvonta-alueiden elintarvikeviranomaisten tiedot löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Muut valitukset elintarvikkeista

Voit olla yhteydessä elintarvikevalvontaan myös esim. jos huomaat myynti- tai tarjoilupaikassa elintarvikkeen turvallisuutta vaarantavia tekijöitä (esim. elintarvikkeiden virheellinen käsittely, liian korkea säilytyslämpötila, elintarvikeyrityksen epäsiisteys). Voit tehdä ilmoituksen ympäristöterveydenhuollon asiakaspalvelunumeroon arkisin klo 9–12

sähköpostitse

Porvoon ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueeseen kuuluu Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo. Muiden valvonta-alueiden elintarvikeviranomaisten tiedot löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Lue lisää