Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Tilapäismyynti, etenkin ulkomyynti, on yleensä riskialttiimpaa kuin vastaava toiminta sisätiloissa kiinteissä elintarvikehuoneistoissa.

Toimijan on varmistettava tuotteiden turvallisuus kaikissa olosuhteissa, eikä olosuhteisiin vetoamalla voi välttää velvollisuutta. Mikäli toimintaan liittyy erityisiä riskejä, esim. käsitellään helposti pilaantuvia elintarviketta, on se otettava huomioon olosuhteiden vaatimuksissa ja hallinnassa. Elintarvikevalvontaviranomainen arvioi viime kädessä, täyttääkö toiminta vaatimukset.

Myynti ja tarjoilu ilman ilmoitusta

Yksityisen henkilön, yhdistyksen tai vastaavan ei tarvitse tehdä ilmoitusta tilapäisestä, vähäriskisestä elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta esim. makkaranpaisto, kahvitus tai piparkakkujen myynti. Samoin Pop up -ravintolatoiminta on tietyin edellytyksin mahdollista.

Lisäksi yksityishenkilö voi myydä marjoja, sieniä ja yrttejä kotona ja torilla tai toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin ja kotitarveviljelijä voi myydä omia tuotteitaan ilman ilmoitusta.

Ympäristöterveydenhuollon tilapäismyyntiohjeet

Tutustuthan Porvoon ympäristöterveydenhuollon tilapäismyynti ohjeisiin ennen myyntiä tai tarjoilua.

Ammattimainen toimija

Myynti liikkuvasta myyntilaitteesta vaatii toiminnan rekisteröinnin eli toiminnan ilmoittamista elintarvikevalvontaan.

Kun liikkuva elintarvikehuoneisto on rekisteröity kotikunnan elintarvikevalvontaan, toimija voi harjoittaa myyntiä/tarjoilua myös muilla paikkakunnilla toimintaan soveltuvilla ulkomyyntialueilla. Toimintaan tulee olla maanomistajan lupa. Muiden valvonta-alueiden elintarvikevalvontaviranomaisia tulee tiedottaa asiasta viimeistään neljä arkipäivää aiemmin.

Porvoon ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo, Pukkila ja Sipoo) ilmoituksen voi tehdä tiedotus elintarvikkeiden myynnistä -lomakkeella.

Jos sinulla on rekisteröity kiinteä elintarvikehuoneisto Porvoon ympäristöterveydenhuollon alueella esim. ravintola ja haluat tilapäisesti tarjoilla myös muualla, ota yhteyttä terveystarkastajaasi.

Suuret yleisötilaisuudet

Suuri yleisötilaisuus on tilaisuus, johon ennakoidaan osallistuvan vähintään 500 yhtäaikaista kävijää.