Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Ajankohtaista eläinlääkintähuollossa

Ensimmäinen lintuinfluenssatapaus todettu Sipoossa

Ensimmäinen korkeapatogeeninen lintuinfluenssatapaus (H5N1-tyyppi) on todettu Itä-Uudellamaalla. Lintuinfluenssaa on todettu Sipoon saaristosta löydetystä kuolleesta merikotkasta.

Lintuinfluenssavirus tarttuu helposti linnusta toiseen. Virus tarttuu huonosti ihmisiin ja muihin nisäkkäisiin, ja vaatii yleensä, että on ollut läheisessä kontaktissa sairastuneeseen lintuun, linnun ulosteeseen tai ulosteella saastuneeseen materiaaliin tai ympäristöön.

Älä koske kuolleisiin tai sairaisiin lintuihin tai linnun ulosteisiin. Hyvä käsihygienia ehkäisee tartuntaa. Pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä ja käytä tarvittaessa käsidesinfiointiainetta. Älä anna lemmikkieläinten koskea tai syödä kuolleita lintuja tai linnun ulosteita.

Jos havaitset luonnonlintujen joukkokuolemia, ota heti yhteyttä Porvoon kaupungin valvontaeläinlääkäriin (puh. 0400 692 931) tai kaupungineläinlääkärille .

Joukkokuolemana voidaan pitää useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista tulee ilmoittaa eläinlääkärille.

Yksittäiset kuolleet linnut voi haudata tai laittaa tiiviiseen muovipussiin ja sekajätteisiin. Lintuun ei tule koskea käsin. Käytä kertakäyttöisiä käsineitä ja pese kädet huolellisesti jälkeenpäin.

Ruokavirasto on 25.7.2023 laajentanut lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä, niin että se kattaa myös Uudenmaan maakunnat. Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Lisätietoa löytyy Ruokaviraston sivuilta.


Lisätietoa lintuinfluenssasta:
THL: Lintuinfluenssa
Ruokavirasto: Usein kysyttyä lintuinfluenssasta

Ajankohtaista tietoa Ukrainasta