
Anläggande av en livsmedelslokal och anmälan om verksamhet
Anmälan om grundande av livsmedelslokal, ändring och nedläggning av verksamheten. Ta nytta av anvisningar redan i planeringsskedet.
Askola
Borgnäs
Borgå
Lappträsk
Lovisa
Mörskom
Pukkila
Sibbo
Med en livsmedelslokal avses en byggnad eller lokal där livsmedel som är avsedda för försäljning eller överlåtelse tillverkas, förvaras, transporteras, saluförs, serveras eller hanteras på annat sätt. En livsmedelslokal kan också vara virtuell.
Ett livsmedelsföretag är ett företag vars verksamhet går ut på vilka olika skeden som helst i produktion, förädling eller distribution av livsmedel. Verksamheten i ett livsmedelsföretag behöver i allmänhet en fysisk plats. I lagstiftningen kallas en sådan plats för livsmedelslokal. En livsmedelslokal kan också vara virtuell, till exempel en webbutik för livsmedel.
Livsmedelslokaler är till exempel
Verksamhet i livsmedelslokal är också till exempel
Med livsmedelslokal avses ändå inte en primärproduktionsplats.
Nya livsmedelslokaler ska anmälas till miljöhälsovården i Borgå.
En aktör inom livsmedelsbranschen som utövar hantering av livsmedel från djur innan detaljförsäljning ska ansöka om godkännande av livsmedelslokalen. Godkända livsmedelslokaler kallas även för anläggningar.