Hoppa till innehåll

Godkända livsmedelslokaler

Godkända livsmedelslokaler kallas även för anläggningar.

Om du är en aktör inom livsmedelsbranschen som utövar hantering av livsmedel från djur innan detaljförsäljning, ska du ansöka om godkännande av livsmedelslokalen.

Godkända livsmedelslokaler indelas enligt verksamheten i anläggningar inom köttbranschen, fiskbranschen, mjölkbranschen, äggbranschen och som lageranläggningar. Ett lager ska godkännas när livsmedel från djur distribueras från lagret till godkända livsmedelslokaler.

Gör en ansökan när du startar en ny verksamhet eller när din verksamhet väsentligt ändras. En ny anläggning får påbörja verksamheten först efter att myndigheten har godkänt den. En verksamhet som väsentligt har ändrat får starta först efter att ändringen har godkänts.

När du planerar att starta eller ändra sin verksamhet lönar det sig att kontakta livsmedelstillsynen i god tid.

Vid handläggning av ansökningar tar vi ut en avgift enligt miljöhälsovårdens avgiftstabell.