Hoppa till innehåll
Borgå miljöhälsovård

På våren och sommaren är det dags för fester

Många vill själva laga bjudmat till vårens och sommarens fester. Borgå miljöhälsovård har listat anvisningar som de som lagar mat hemma kan följa för att undvika matförgiftningar på sommarens fester.

Juhlapöydässä makupaloja tarjolla.

Oavbruten kylkedja

  • Speciellt vid varmt väder är det viktigt att se till att kylkedjan av livsmedel förblir oavbruten från butiken till hemmet. Kom ihåg kylväskan och kylklamparna.
  • Se till att förvaringstemperaturerna är tillräckligt kalla. Temperaturen i kylskåpet bör inte överstiga +6 °C (förvaringstemperatur för fisk är under +3 °C).

God handhygien

  • Tvätta händerna med flytande tvål innan du börjar laga mat och mellan arbetsfaserna. Torka händerna i pappershandduk.
  • Engångshandskar skyddar livsmedel mot kontaminering. Använd handskarna endast i rena händer.
  • Byt alltid handskar innan du går över till att hantera olika typer av oförpackade livsmedel.

Sköta om hygienen vid livsmedelstillverkning

  • Skölj grönsakerna noggrant.
  • Hantera grönsaker, rått och moget kött samt fisk med separata redskap.
  • Håll skärbrädorna och redskapen rena.

Kom ihåg rätta temperatur

  • Värm utländska djupfrysta bär i minst fem minuter.
  • Värm maten tillräckligt varm, dvs. överallt minst vid +70 °C. I mikrovågsugnen blir maten ojämnt upphettad.
  • Servera maten så snart som möjligt efter tillredningen, kalla rätter kalla och varma rätter varma (minst +60 °C).
  • Ställa fram maten endast så mycket som dess åtgång är och komplettera vid behov. Maten som serveras står sig inte på samma sätt som mat som inte har serverat.
  • Om du tillreder maten på förhand, kyl den i kylskåpet på fyra timmar till kylskåpstemperatur.

Laga mat endast om du är frisk

  • Laga inte mat till andra om du är sjuk.
  • Till exempel norovirus kan smitta från ytor i upp till 14 dagar.
  • Kontrollera livsmedels datummärkningar och läs hanteringsanvisningarna. Livsmedel får inte användas efter sista användningsdag. Produkten märkta med bäst före-datum kan användas om den inte luktar, ser ut eller smakar dåligt.