Siirry sisältöön

Yksityisen henkilön vähäriskinen pop up -ravintolatoiminta on tietyin ehdoin mahdollista eikä toiminnasta tarvitse ilmoittaa kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Pop-up toiminta on mahdollista myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimiyrittäjänä), kunhan muut pop-up toiminnan ehdot täyttyvät.

Pop-up toimintaan sovelletaan 15 000 euron liikevaihtorajaa. Toiminta ei voi olla elinkeinon harjoittamista.

Pop up -ravintolaa voi pitää korkeintaan 12 päivänä kalenterivuoden aikana.

Pop up-ravintolatoiminnan on oltava niin vähäriskistä kuin mahdollista. Vähäriskisin tapa toimia on, kun kuumana tarjoiltava ruoka tehdään tuoreista raaka-aineista ja tarjoillaan heti valmistuksen jälkeen.

Vähäriskisenä tai kohtuullisen vähäriskisenä elintarvikkeiden valmistuksena voidaan pitää esimerkiksi:

  • leipomista
  • kinkku- tai juustovoileipien koostamista
  • keitto-, pata- ja laatikkoruokien valmistamista ja niiden välitöntä tarjoilua.

Laajamittaista ruoan valmistusta ei voi pitää vähäriskisenä tai edes kohtuullisen vähäriskisenä toimintana.

On suositeltavaa että kuluttajille ilmoitetaan selkeästi, että kyse on pop up ravintolasta ja vastuussa olevan henkilön nimi.

Kunnan elintarvikevalvojat voivat tarvittaessa tarkastaa myös pop up -ravintoloita hygieenisten toimintatapojen ja ruoan turvallisuuden varmistamiseksi ja ruokamyrkytysten ehkäisemiseksi.