Siirry sisältöön

Elintarvikealan toimijan on noudatettava toiminnassaan elintarvikelainsäädäntöä. Toimija vastaa elintarvikkeen turvallisuudesta.

  • Toiminnan tulee olla rekisteröity elintarvikevalvontaan esim. toimijan kotikuntaan.
  • Tämän lisäksi liikkuessaan muille paikkakunnille, tulee toimijan tiedottaa myynnistä/tarjoilusta paikallista elintarvikevalvontaa viimeistään neljä arkipäivää aiemmin. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ilmoittaa elintarvikemyyjät yhteisellä ilmoituksella tai jokainen myyjä voi itse ilmoittaa myynnistään.
  • Myyjän nimen tulee olla esillä asiakkaille. Samoin viimeisimmän Oiva:n, jos myyntipiste on tarkastettu Oiva-tarkastuksella.

Omavalvonta

  • Ulkomyynnissä ruokaa voi pääsääntöisesti valmistaa vain paikan päällä tarjottavaksi, ei muualla pakkaamista tai muualla tapahtuvaa myyntiä varten.
  • Myyntipisteellä tulee olla omavalvontajärjestelmä, jota noudatetaan. Elintarvikkeiden lämpötilatarkastuksista ymv. tulee pitää kirjanpitoa.
  • Sellaisilla henkilöillä, jotka käsittelevät elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee olla hygieniapassi. Hygieniapassien tulee olla tarkastettavissa tai toimijalla tulee olla esittää kirjanpito niistä myyntipisteellä.
  • Toimija vastaa myös siitä, että tarpeelliset terveydentilanselvitykset on tehty ja kirjanpito niistä on esitettävissä
  • Toimijan on huolehdittava myytävien tuotteiden pakkausmerkinnöistä (suomi ja ruotsi kaksikielisissä kunnissa) ja tarjolla olevista tuotteista annettavista tiedoista.
  • Elintarvikkeiden oikeista säilytys-, myynti- ja tarjoilulämpötiloista ja -ajoista on huolehdittava. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita varten on oltava asianmukainen kylmälaite tai muu elintarvikeviranomaisen hyväksymä kylmäsäilytys.

Yleinen hygienia

  • Tarjoilu- / myyntipisteellä tulee olla pölyämätön alusta, (esim. pressu tmv. jos myyntitapahtuman aikana on vaarana pölyn nouseminen maasta tuotteiden pinnoille tuulen tai askeleiden mukana.)
  • Elintarvikkeiden myyntipisteessä on oltava katos ja riittävän korkea myyntipöytä. Pöydän materiaalin on oltava helposti puhtaana pidettävä. Suojaamattoman elintarvikkeen käsittelyssä tulee myynti- tai tarjoilupisteen lisäksi olla sivuilta suojattu (myyntiteltta tai vastaava).
  • Ruoan kuumennuslaitteen (grilli, paellapannu tms.) tulee olla varustettu pleksilasilla tai muulla vastaavalla suojauksella asiakkaan suuntaan, tai laitteen tulee sijaita riittävän kaukana asiakkaasta.
  • Pakkaamattomia tuotteita (lukuun ottamatta tuoreita marjoja ja vihanneksia) voidaan pitää esillä ainoastaan suljettavassa myyntivitriinissä tai vastaavassa myyntikalusteessa (tai esim. kakkukupujen alla).
  • Elintarvikkeiden kuljetuslaatikoita tai pakkauksia ei tule säilyttää maassa ilman alustaa.
  • Jos myyntipisteessä käsitellään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee käsienpesua varten olla hanallinen lämminvesisäiliö, nestesaippuaa ja kertakäyttöiset käsipyyhkeet. Muussa myynnissä on järjestettävä käsien puhdistusmahdollisuus (esim. desinfioivat käsipyyhkeet tai kanisterivesi, nestesaippua ja kertakäyttöiset käsipyyhkeet).
  • Pakkaamattomia elintarvikkeita käsittelevien myyjien tulee käyttää vain elintarviketyöntekijöille tarkoitettua käymälää.

Vesi- ja jätehuolto

  • Myyntipisteessä käytettävä talousvesi on otettava keittiötiloista tai siihen tarkoitukseen varatusta vesipisteestä.
  • Laitteille ja työvälineille on oltava pesupaikka tai puhtaita välineitä tulee varata mukaan riittävä määrä myyntipäivän ajaksi.
  • Myyntialue on pidettävä siistinä. Myynti- tai tarjoilupisteessä tulee olla kannellinen jäteastia. 
  • Toimijoiden tulee huolehtia jätteiden ja jätevesien toimittamisesta asianmukaisiin keräyspisteisiin.