Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Muista lemmikkikanin vuosittaiset rokotukset – kanien RHD-tautia todettu Loviisassa

Porvoon ympäristöterveydenhuolto muistuttaa lemmikkikanien vuosittaisten rokotusten tärkeydestä. Tänä keväänä kahdella loviisalaisella lemmikkikanilla on Ruokaviraston tutkimuksessa todettu kanien RHD- eli verenvuotokuumetauti.

Porvoon kaupungin tunnus.

Virus ei tartu koiriin, kissoihin tai ihmisiin, mutta lemmikkikanit kannatta rokottaa vuosittain. Jos omalla lemmikillä havaitsee oireita, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Taudin aiheuttaa kanien RHD-virus, joka tarttuu villikaneista kesykaneihin erittäin helposti. Virus säilyy ympäristössä pitkään, eikä leviämiseen tarvita suoraa kanikontaktia.

Altistuksen jälkeen kani sairastuu muutamien päivien sisällä. Taudin oireina havaitaan poikkeavaa käyttäytymistä (hermosto-oireita), hengitystieoireita, apaattisuutta ja huonoa ruokahalua. Maksan vaurioitumisen vuoksi kanin limakalvot voivat kellertää. Rokottamattomilla eläimillä tauti on usein muutamassa päivässä kuolemaan johtava. Myös rokotettu eläin voi saada oireita. Tarvittaessa sairastunut kani tulee toimittaa eläinlääkärin hoitoon.

RHD-tautia on löydetty Suomesta ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 2016. Sairastunut kani levittää virusta kaikissa eritteissään, joten terveet kanit on syytä pitää erillään sairaista. Virus ei tartu koiriin, kissoihin tai ihmisiin.
Virusta on löydetty kahta eri tyyppiä, RHDV1 ja RHDV2, joita molempia vastaan on rokote. Perusrokotus voidaan antaa viisi viikkoa täyttäneelle kanille ja sen jälkeen rokotus tehostetaan vuosittain. Rokotesuojan kehittymiseen menee noin kolme viikkoa. Rokottamattomat kanit on hyvä pitää sisällä, eikä niille kannata antaa ulkoa poimittua ruokaa.