Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Tuleeko hanastasi kyllin kylmää ja riittävän kuumaa vettä?

Eurooppalainen energiakriisi on opettanut meidät tarkkailemaan entistä tarkemmin sähkömittarin lukemia. Kriisin jälkimainingeissa etenkin pörssisähkön hinta on ollut taivaissa ja se on saanut monen kuluttajan miettimään eri sähkönsäästökohteita. Lämminvesivaraaja on yksi omakoti- ja rivitalojen merkittävistä energiankuluttajista. Sähkönsäästöpaineet voivat tällöin synnyttää kiusauksen säätää lämminvesivaraajan lämpötilaa matalammaksi. Tällä voi kuitenkin olla ei-toivottuja seurauksia, sillä riskinä on esim. Legionella-bakteerin lisääntyminen vesijärjestelmässä.

Legionellaa esiintyy yleisesti maaperässä ja vesiympäristöissä. Vesijärjestelmissä legionellat voivat lisääntyä suuriin pitoisuuksiin, jos olosuhteet ovat niille suotuisat. Tällainen on 20-45 asteinen vesi. Legionellat tarttuvat hengitysteitse vedestä esimerkiksi suihkussa pienistä vesipisaroista sekä pölystä multaa käsiteltäessä. Ne ei kuitenkaan tartu ihmisestä toiseen. Legionellat voivat aiheuttaa keuhkokuumetta erityisesti ikääntyneille ja riskiryhmäläisille. Tartunta voi olla oireeton tai lieväoireinen, mutta joskus oireet voivat olla varsin vakavat ja vaativat pitkäkestoista sairaalahoitoa.

Kylmä vesi pitää olla alle 20-asteista ja kuuma vesi yli 55-asteista

Miten sitten välttää tartuntariskiä käytännön keinoin? Kylmän veden pitää määräysten mukaisesti olla alle 20 asteista ja kuuman veden yli 55 asteista. Määräykset kertovat sen, millaiset veden laadun tekijät aiheuttavat riskin ja millaiset ne eivät saa olla. Kuitenkin vasta kiinteistönomistajan omat yksinkertaisesti toteutettavissa olevat toimet varmistavat sen, että riskit käytännössä myös vältetään.

Koska legionellatartunta vaatii korkean bakteeripitoisuuden, on tärkeää huolehtia siitä, että vesijärjestelmässä olosuhteet eivät ole legionellan kasvulle suotuisat. Tarkasta siis aluksi, minkä lämpöistä vettä saat hanoistasi. Riittävän korkean kuuman veden osalta tee lämmönvesivaraajaan tarvittavat säädöt tai ole yhteydessä asuntoyhtiösi huoltomieheen tai vuokranantajaan. Putkistoissa seisova vesi taasen lämpiää helposti yli 20 asteiseksi esimerkiksi pitkän loman aikana. Kerrostaloissa kylmän, alle 20 asteisen veden saanti saattaa vaatia yllättävän pitkääkin veden juoksuttamista. Putkistoissa pitkään seisoneen veden, niin kylmän kuin kuuman, poistaminen juoksuttamalla on järkevä toimenpide myös missä tahansa kiinteistössä. Ei lopulta kovinkaan vaikeita toimenpiteitä, mutta erittäin järkeviä.

Lisätietoa Legionelloista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta:

Valviran sivuilla on ohjeistusta kiinteistöjen vesijärjestelmien riskienhallinnasta: