Porvoon Hasselholman ja Askolan Takajärven uimarannoilla myrkkykeisoa
Porvoossa Hasselholman uimarannalla ja Askolassa Takajärven uimarannalla on havaittu myrkkykeisoa (Cicuta virosa). Porvoon kaupunki ja Askolan kunta ryhtyvät poistamaan kasvia rannoilta mahdollisimman pian.
Luonnossa yleisesti esiintyvän myrkkykeison kaikki osat sisältävät myrkyllistä kikutoksiinia. Nieltynä kasvi voi olla hengenvaarallinen. Älä koske myrkkykeisoon paljain käsin.
Mikä myrkkykeiso?
Myrkkykeiso on yleisesti luonnossa esiintyvä kasvi. Sen tyypilliset kasvupaikat ovat rehevien vesistöjen matalat ja ryteikköiset rantavedet, jotka eivät yleensä houkuttele luonnossa liikkujaa. Myrkkykeiso leviää kuitenkin juurakonkappaleista tai siemenistä, jotka saattavat ajautua esimerkiksi uimarannoille.
Myrkkykeison vaarallisuutta lisäävät se, että lajin voi helposti sekoittaa muihin samannäköisiin kasveihin, esimerkiksi koiranputkeen, vuohenputkeen tai karhunputkeen.
Myrkkykeiso tulee hävittää varsinkin uimarannoilta sekä paikoista, joissa lapset tai kotieläimet voivat joutua sen kanssa kosketuksiin. Jos saat oireita myrkkykeisosta, ole yhteydessä terveydenhuoltoon tai myrkytyskeskukseen.
Myrkytystietokeskus vastaa ihmisten äkillisten myrkytyksen ehkäisyä ja hoitoa koskeviin kysymyksiin. Myrkytystietokeskus palvelee vuorokauden ympäri numeroissa 0800 147 111 (maksuton) ja 09 471 977 (normaalihintainen).
Näin hävität myrkkykeison
- Pue kumisaappaat ja kumi- tai nitriittikäsineet.
- Kaiva koko kasvi ja juurakko ylös esimerkiksi pistolapiolla. Älä jätä yhtään juurenpalaa maahan, sillä kasvi leviää helposti.
- Sulje kaikki kasvinosat polttokelpoiseen muovisäkkiin. Polta säkki nuotiolla tai toimita se lähimmälle jäteasemalle tiiviisti pakattuna. Pienet määrät voit laittaa tiiviisti pakattuna myös sekajäteastiaan.
- Toista käsittely, jos paikkaan nousee uusia taimia. Peitä tarvittaessa maanpinta muutamaksi vuodeksi, se voi auttaa hävittämään juurakot.
- Älä käytä torjunta-aineita rantaveden läheisyydessä.
Oletko havainnut myrkkykeisoa uimarannalla, puistossa tai vastaavalla yleisellä paikalla, jossa kasvi voi muodostaa riskin ihmiselle? Ilmoita havainnoistasi Porvoon ympäristöterveydenhuollolle:
ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi
puh. 040 1688 844
Jos mahdollista, liitä sähköpostiviestiin kuva kasvista ja kasvupaikasta.