Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa
Moni haluaa valmistaa itse tarjoilut kevään ja kesän juhliin. Porvoon ympäristöterveys on listannut ohjeita, joita noudattamalla kotikokki voi välttää ruokamyrkytykset kesän juhlissa.

Katkeamaton kylmäketju
- Erityisesti lämpimillä ilmoilla on tärkeää huolehtia elintarvikkeiden katkeamattomasta kylmäketjusta kaupasta kotiin asti. Muista kylmälaukku ja kylmäkallet.
- Huolehdi riittävän kylmistä säilytyslämpötiloista. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla korkeintaan + 6 °C (kalan säilytyslämpötila on alle + 3 °C).
Hyvä käsihygienia
- Pese kädet ennen ruoanvalmistuksen aloittamista ja työvaiheiden välillä nestesaippualla. Kuivaa kädet paperipyyhkeellä.
- Kertakäyttökäsineet suojaavat elintarvikkeita saastumiselta. Pue käsineet vain puhtaisiin käsiin.
- Vaihda käsineet aina ennen siirtymistäsi käsittelemään erityyppisiä pakkaamattomia elintarvikkeita.
Huolehdi elintarvikkeiden valmistushygieniasta
- Huuhtele kasvikset huolellisesti.
- Käsittele kasviksia, raakaa ja kypsää lihaa sekä kalaa omilla työvälineillä.
- Pidä leikkuulaudat ja välineet puhtaina.
Muista oikeat lämpötilat
- Kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja vähintään viiden minuutin ajan.
- Kuumenna ruoka riittävän kuumaksi eli kauttaaltaan vähintään + 70 °C. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaisesti.
- Tarjoa ruoka mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana (vähintään + 60 °C).
- Laita ruokaa tarjolle vain sen verran kuin sitä menee ja täydennä tarvittaessa. Tarjolla ollut ruoka ei säily samalla tavalla kuin ruoka, joka ei ole ollut tarjolla.
- Mikäli valmistat ruoan ennakkoon, jäähdytä se neljässä tunnissa jääkaappilämpötilaan.
Valmista ruokaa vain terveenä
- Älä valmista ruokaa muille, jos sinä tai perheenjäsenesi ovat sairaina. Esimerkiksi norovirus voi tarttua pinnoilta jopa 14 päivän ajan.
- Tarkista elintarvikkeiden päiväysmerkinnät ja lue käsittelyohjeet. Elintarviketta ei tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Parasta ennen päiväyksellä merkittyä tuotetta voi käyttää, jos se ei haise, näytä tai maistu pilaantuneelle.