Siirry sisältöön
Porvoon ympäristöterveydenhuolto

Kevät ja kesä ovat juhlien aikaa

Moni haluaa valmistaa itse tarjoilut kevään ja kesän juhliin. Porvoon ympäristöterveys on listannut ohjeita, joita noudattamalla kotikokki voi välttää ruokamyrkytykset kesän juhlissa.

Juhlapöydässä makupaloja tarjolla.

Katkeamaton kylmäketju

  • Erityisesti lämpimillä ilmoilla on tärkeää huolehtia elintarvikkeiden katkeamattomasta kylmäketjusta kaupasta kotiin asti. Muista kylmälaukku ja kylmäkallet.
  • Huolehdi riittävän kylmistä säilytyslämpötiloista. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla korkeintaan + 6 °C (kalan säilytyslämpötila on alle + 3 °C).

Hyvä käsihygienia

  • Pese kädet ennen ruoanvalmistuksen aloittamista ja työvaiheiden välillä nestesaippualla. Kuivaa kädet paperipyyhkeellä.
  • Kertakäyttökäsineet suojaavat elintarvikkeita saastumiselta. Pue käsineet vain puhtaisiin käsiin.
  • Vaihda käsineet aina ennen siirtymistäsi käsittelemään erityyppisiä pakkaamattomia elintarvikkeita.

Huolehdi elintarvikkeiden valmistushygieniasta

  • Huuhtele kasvikset huolellisesti.
  • Käsittele kasviksia, raakaa ja kypsää lihaa sekä kalaa omilla työvälineillä.
  • Pidä leikkuulaudat ja välineet puhtaina.

Muista oikeat lämpötilat

  • Kuumenna ulkomaisia pakastemarjoja vähintään viiden minuutin ajan.
  • Kuumenna ruoka riittävän kuumaksi eli kauttaaltaan vähintään + 70 °C. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaisesti.
  • Tarjoa ruoka mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen, kylmä ruoka kylmänä ja kuuma kuumana (vähintään + 60 °C).
  • Laita ruokaa tarjolle vain sen verran kuin sitä menee ja täydennä tarvittaessa. Tarjolla ollut ruoka ei säily samalla tavalla kuin ruoka, joka ei ole ollut tarjolla.
  • Mikäli valmistat ruoan ennakkoon, jäähdytä se neljässä tunnissa jääkaappilämpötilaan.

Valmista ruokaa vain terveenä

  • Älä valmista ruokaa muille, jos sinä tai perheenjäsenesi ovat sairaina. Esimerkiksi norovirus voi tarttua pinnoilta jopa 14 päivän ajan.
  • Tarkista elintarvikkeiden päiväysmerkinnät ja lue käsittelyohjeet. Elintarviketta ei tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Parasta ennen päiväyksellä merkittyä tuotetta voi käyttää, jos se ei haise, näytä tai maistu pilaantuneelle.